2011/02/27

egy szép nap elé

Egy kedves ismerősömnél olvastam:

  • Ma, mielőtt kimondasz egy bántó szót, gondolj azokra, akik nem tudnak beszélni.
  • Mielőtt panaszkodsz az ételed íze miatt, gondolj azokra, akiknek nincs mit enni.
  • Mielőtt panaszkodsz a férjedre vagy a feleségedre, gondolj azokra, akik Istenhez fohászkodnak, hogy legyen társuk.
  • Ma, mielőtt panaszkodsz az életre, gondolj azokra, akik túl hamar mentek el a másvilágra.
  • Mielőtt siránkoznál amiatt, hogy túl nagy távolságon kell vezessél, gondolj azokra, akik ugyanezt a távolságot gyalog kell megtegyék.
  • És amikor fáradt vagy és panaszkodsz a munkádra, gondolj azokra a munkanélküliekre, akik szívesen végeznék a Te munkádat.
  • És amikor gyötrő gondolatok rossz kedvűvé tesznek, mosolyogj egyet és gondolj arra, hogy élsz és csodálatos, ami körülvesz."
(ismeretlen)


Szép vasárnapot! :-)

2011/02/24

inspiráció polcrendezéshez

...már nagyon gyűjtöm az energiát a könyvek rendbetevéséhez, egyik gyerek egyszer megszámolta, 1000-nél abbahagyta...
Hátha ezzel a kis videóval a lendület is megérkezik...



forrás: Unclutterer

2011/02/23

... gondolatmorzsa...

Nézd, megcsináltam!
Egy üzletember megkérdezte a mestert: „Hogyan segíthet a spiritualitás egy olyan világi emberen, mint amilyen én vagyok?” A mester azt felelte: „Segít, hogy többet birtokolj” „De hogyan?” – kérdezte a másik. „Megtanít arra, hogy kevesebbre vágyj.”

(forrás: Magyar kurír)



a morzsa morzsái:
... mi a több és mi a kevesebb?
... mit akarunk birtokolni?
... mik az igazi örömök az életben?

2011/02/17

Zérus

Mond ez a szó valakinek valamit?

Nekem két héttel ezelőttig csak simán a nullát jelentette. Aztán kiderült, hogy a T-éknek van ilyen nevű csomagjuk. Természetesen a honlapjukon nem találtam róla semmit...

2011/02/11

Mi legyen velük? - műsoros kazetták

A selejtezésben/szortírozásban a nappali van most soron. A vitrinest már rendberaktam, a zeneszekció következik.
Hatalmas magnókazetta gyűjteménye van a páromnak, aminek jó részét már én sem hallgattam (16 éves házasok leszünk idén...) A közös időkből is van egy csomó. Ezek egy része aztán CD-n is megvan, egy részét meg már "kinőttük", megváltozott az ízlésünk, stb.

Régóta kerülgetem, tudom, hogy hallgatni már nem fogjuk, de szentimentális okok miatt eddig nem kerülhetett kidobásra. Mondjuk kidobni én is sajnálnám, de akkor mi legyen velük?

Külhonba szakadt barátnőm adott egy tippet, és rögtön tudtam, hétvégén csomagolni fogunk! No sajnos nem őket látogatjuk meg...
A Szabolcs megyei vakok egyesülete gyűjti a még használható minőségű kazettákat, amikre a tagjaiknak felolvassák a híreket, információs lapjukat. Még jó magnót is elfogadnak!
A csomag 7 kg-ig ingyen feladható. A linken pontosabb info található.

Tehát a csomag nekik megy.

(ötleteket várok bakelitlemezre, műsoros videokazettára)

2011/02/10

mind meghalunk egyszer

Kemény téma következik, gyengébb idegzetűek ne olvassanak tovább!


gyertyaláng, tiszta fény

Nagyon kevés dolgot dobunk ki a kukába. Amit csak lehet szelektíven gyűjtünk, újrahasznosítunk, új funkciót/gazdát keresünk.

Nincs ez másként az elhasználódott, túlfolyt, elhalt (égésre képtelenné vált, mielőtt leégett volna) gyertyákkal sem. Rendszeresen imádkozó család lévén elég sok gyertyánk van. És elég sok maradék is. Ezeket külön kis dobozkában gyűjtjük.

A minap a nappali vitrines szekrénye került sorra a rendrakásban/egyszerűsítésben. Csoportosítottuk a mintegy 10-15 (!) liternyi ajándékba kapott tömény italt - továbbadható és maradó kategóriákba. (ötletek a felhasználásra? a megiváson kívül... )
Itt lakott a gyertyák/mécsesek/tartók jó része is. Őket is rendbe tettük. A gyertyákat megfaragtuk. A már nem újragyújtható teamécsesekből kiszedtük a viaszt. A mécsestartókat (kábé 15!) megtakarítottuk, a legjobbak a továbbajándékozható dobozba kerültek. Jól jönnek még iskolai húzós ajándékozásokkor. Néhány régi kedves gyertyatartó is előkerült. És használatba is került.

3 dobozkányi gyertyamaradék jött össze.

Délután - nem tudván mit kezdeni magammal - ki is öntöttem őket. A forma Kreatív hobbis. Kapható még igen jó minőségű fémből is. Egyre több helyen beszerezhetők, rá kell guglizni.
Sőt (és ezt sajnos csak utólag tudtam meg) akár WC-papír gurigába is önthetjük!
Ötlet: az adventi gyertyákat majd papír kéztörlő gurigájába öntöm majd (az vékonyabb henger, mint a WC-papíré) - természetesen előző évek adventi gyertyáinak maradékaiból...
 Az első formába a kék nagyobb maradékokat aprítottam és fehér olvasztott viasszal öntöttem ki. A másodikba vegyes nagyobb darabokat tettem, az is fehérrel lett kiöntve. A harmadikba belesöpörtem mindenféle apróbb-nagyobb maradékot és egy már házilag készült de bedöglött gyertya olvadékával öntöttem ki. Hogy mikor kerülnek sorra, nem tudom, mert még vagy 15 van előttük a sorban...

De legalább nem törmelékként tengetik napjaikat.

2011/02/09

a minimál és én - III. sprint vs maraton

Nem vagyok jó futó. Soha nem voltam jó mozgású, ügyes a tornaórákon. Azóta is hadilábon állok a rendszeres testmozgással.

Valahol viszont olvastam egy hasonlatot az egyszerűbb élet felé vezető útról. És ez a kétféle futás összehasonlítása volt. Találónak érzem, hiszen én is átéltem.
Sprinttel indítottam az egyszerűbb életre való átállást, és nem tudtam "ledarálni" néhány hét alatt. Megpróbáltam addig semmi másra nem koncentrálni, amíg nem vagyok kész vele. Amíg nincs minden kiszelektálva, megritkítva, minimalizálva.
Természetesen nem ment... Kifulladtam idő előtt, rémísztett hogy mennyi minden van még hátra.

Rá kellett jöjjek, hogy hogy ez nem egy kipipálandó tétel a todo-listán. Nem olyan valami, amit egyszer megcsinálok, és onnantól kezdve minden úgy van.

Az út a minimál felé nem rövid és nem egy egyalkalmas verseny. Legfőképpen nem verseny. Sok mindenben mégis hasonlít a maratonhoz:
  • Fontos, hogy megtaláljam a saját ritmusomat. 
  • Fontos, hogy ne keseredjek el, amikor látom mennyi van még előttem. 
  • Fontos, hogy minden kis győzelemnek, előrehaladásnak örüljek.
  • Fontos, hogy magát az utat is élvezzem.
 Most már a saját ritmusomban haladok. Tudom, hogy sok még a feladat, e ez egyáltalán nem feszélyez. Örülök, hogy soksok holmival már kevesebb van. Örülök, hogy sok lényegtelen dologra már tudok nemet mondani. A többi meg, ami még hátravan, megvár. Nem szalad el.