2011/01/27

a minimál és én - I.definíció

A Wikipédia szerint a minimalizmus a következő:
"... több modern művészeti irányzat (zenei, építészeti, formatervezési, egyéb) összefoglaló neve, amik közös jellemzője, hogy a lehető legkevesebb eszköz és anyaghasználattal igyekeznek létrehozni. A formák és a színek letisztultak, egyszerűek, amiből a stílusirányzat neve is ered. Modern művészeti irányzatként az 1960-as, 1970-es évek Amerikájában alakult ki, virágkora is ekkorra tehető.

A minimalizmus hívei abból az alapfeltevésből indultak és indulnak ki, hogy „a kevesebb többet jelent”, és hogy a geometriai forma közös tapasztalaton alapul."


A minimalizmus az életstílusban is megjelenhet. Már régóta jelen van az emberiség életében, különböző vallásokban például.

Mi nem a minimalizmus?

  • nem jelenti azt, hogy egy üres fehér szobában üldögélsz egész nap
  • nem jelenti azt (feltétlenül), hogy gyakorlatilag nincs semmid
  • nem jelenti azt, hogy válogatás nélkül mindentől meg kell szabadulni
  • nem jelent aszkéta életmódot

Akkor mi a minimalizmus?

A minimalizmus a fontos dolgokra koncentrál és engedi elmenni a többi lényegtelen, mellékvágányra vivő dolgot az életünkben. Csak az életünkhöz legszükségesebb dolgokat birtokoljuk.

Ez mindenkinek mást jelent. Más szintet, más mennyiséget. Nem jelentheti ugyanazt egy pályakezdő egyedülállónak, mint pl. egy négygyerekes anyának. Mást akkor, ha egy pár mindkét tagja "követő", és mást akkor, ha az ember a családjában "magányos farkas".

Nem való mindenkinek. Akiben még nem született meg a vágy, a belső kényszer az egyszerűbb életre, az jobb, ha nem olvas tovább :-), mert nem biztos hogy értené.

Szép lassanként azt fogom elmesélni ebben a sorozatban, hogy számomra mi a minimalizmus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése