2011/01/23

...és mi legyen azokkal a ruhákkal...

... amiket már használtunk, de még nem piszkolódtak el annyira, hogy kimossuk őket?

Hevenyészett közvéleménykutatást tartottam a kérdésben, és a válaszok igen széles skálán mozogtak:
  • a hálóban egy széken
  • a szobában egy teli fotel (!)
  • a szekrény mellett a földön
  • jobb esetben szobainason
  • nálunk egyik-másik kamaszomnál ahogy kibújik belőle, úgy ott a földön a szoba közepén maradnak...
  • "Külön szekrényben, ruhafogason tárolom őket. Az otthoni ruhámat a fürdőben, felakasztva." (Vike) 
  • "én azokat nyugodt szívvel visszahajtogatom a szekrénybe" (Zsuzska) 
  Tehát igen sok embernél a hálóban valahol landol az újra-használható ruhanemű. Ezek általában hétköznapi ruhák: farmer, póló, pulcsi. Sokszor taposunk rajta, porosodnak, elpiszkolódnak, a fotelon a gyerekek hancúroznak, így a ruhák gyűrődnek.
Azon kívül, hogy a szoba összképét erősen rontják, valahol pénzkidobás is, hiszen hamarabb tönkremehetnek, gyakrabban kell így mosni, mint szükséges lenne.

Mindezeket figyelembe véve álljon itt néhány javaslat:
  1. Légy készen a lefekvésre min. fél órával korábban, így marad idő és energia a ruhákat a helyükre rakni. Ha szennyes, akkor oda, ha még nem, akkor egy adott szisztéma szerint elrakni.
  2. A különleges bánásmódot igénylő ruhákat mindig vállfán tároljuk; akkor is ha újra szeretnénk használni. Ha félsz attól, hogy beszennyezi a többi tiszta ruhát, akkor vagy külön szekrényben, vagy valamivel (ruhazsák, köntös, akármi) válaszd el a tisztáktól.
  3. Alakíts ki egy fix helyet, ahol tárolhatod a félhasznált ruhaneműt. Legyen ez egy szobainas, vagy az ajtó hátulján egy kampó, amire a vállfát akasztod, egy külön polcrész. Bármi megfelel, csak egy hét múlva is emlékezzél, hogy akkor az az adag ami már nem teljesen tiszta.
  4. Érdemes este még a szekrényen kívül hagyni a ruhákat, és csak reggel berakni, miután azért valamennyire kiszellőztek.
Ami nálam bevált: Miután elkészültem a szekrényem szortírozásával, egy csomó hely és egy csomó vállfa felszabadult. Így néhány fölsőmet, amit eddig hajtva tároltam, most vállfára rakom. Ha újra szeretném használni, akkor a vállfás szellőztetés után a szekrény egyik végébe rakom őket, konkrétan a nadrágok után. Így tudom mindig hogy van-e félhasználtam. A takarítós ruhákat visszateszem a kupacuk tetejére. Azóta a szobainasom sokkal szellősebb, áttekinthetőbb (merthogy az is van...).

Érdemes szezonváltáskor ezeket a félhasználtakat is átmosni. Ne maradjanak ott azért 2-3 hónapig.

Hasznos volt a cikk? Lennének még ötleteid? Mondd!

2 megjegyzés:

  1. Hasznos volt a cikk. Én az akasztós szekrényem aljában is tartok egy nagyobb textillel bevont dobozt, amiben tárolok összehajtva félig használt holmikat.

    VálaszTörlés
  2. pontosan. nálam is elfekvőben vannak - a kedvenc székem vedlik ilyenkor szobainassá. sokkal jobban kellene megszervezni az életet, hogy ezt fel tudjam számolni. de most már igyekszem megvalósítani ezt is.

    VálaszTörlés